Reciclarea hârtiei

 

                  Hârtia este cel mai comun şi frecvent deşeu şi se eliberează din toate domeniile de activitate. Ne trece prin mână în fiecare zi, dar de multe ori nici nu ne dăm seama cât de iresponsabil o folosim, din neinformare, inconştienţă, din păcate, chiar şi din nepăsare. Hârtia de calitate (folosită la caiete, pentru dactilografiere sau pentru copiatoare şi imprimante), hârtia de ziar şi cartonul sunt cele mai utilizate tipuri de hârtie şi tot ele sunt şi cele care pot fi reciclate. Ştim deja că reciclarea hârtiei înseamnă transformarea deşeurilor de hârtie în noi produse de hârtie. Însă de ce să o reciclăm?

 1. Pulpa lemnoasă necesară fabricării hârtiei se obţine, de obicei, din plantaţii controlate, în general de conifere. Aceste plantaţii controlate au înlocuit multe păduri vechi, fapt ce a însemnat crearea unor dezechilibre naturale, prin pierderea multor habitate naturale, ecosisteme, distrugând şi ameninţând cu dispariţia multe specii de plante şi animale. De asemenea, copacii bătrâni stochează cantităţi mari de carbon, contribuind la reducerea gazelor cu efect de seră din atmosferă. Atunci când aceştia sunt tăiaţi, mare parte din carbonul stocat ajunge înapoi în atmosferă. Aşadar, reciclarea hârtiei ajută la păstrarea ecosistemelor şi economisirea unor resurse naturale epuizabile.

 2. Reciclarea hârtiei presupune utilizarea de până la 65% mai puţină energie decât producţia de hârtie virgină (mare parte din energia dedicată producţiei de hârtie se consumă prin transformarea lemnului în hârtie) şi cu 80% mai puţină apă.

 3. Reciclarea hârtiei rezolvă problema depozitării deşeurilor, atât din punct de vedere al costurilor, cât şi al transportului.

 4. Hârtia este biodegradabilă. În timp ce putrezeşte în gropile de gunoi, se produce metan, un gaz cu efect de seră foarte puternic. Reciclarea hârtiei ajută la reducerea emisiilor de CO2 şi metan şi ajută la diminuarea încălzirii globale.

 5. Hârtia reciclată nu este realbită în mod normal, iar dacă totuşi intră într-un proces de albire, se foloseşte oxigen şi nu clor, ca la cea din fibre virgine. Asta reduce cantitatea de toxine degajate în aer şi în apă. Chimicalele folosite pentru descompunerea fibrelor şi agenţii de înălbire poluează şi trebuie trataţi înainte de a fi deversaţi sau eliberaţi în atmosferă.

            Aşadar, comparativ cu hârtia nouă, din fibre virgine, reciclarea hârtiei reduce daunele produse pădurilor, foloseşte mai puţină energie pentru tot procesul de producţie, transport etc., foloseşte mai puţin înălbitor, nu produce atâtea emisii toxice, economiseşte apă, reduce nivelul de deşeuri depozitate în gropile de gunoi, reduce poluarea etc. Este timpul să devenim responsabili şi să învăţam să refolosim şi să reciclăm.

 

Surse:

http://www.ocoee.org/Departments/DS/Building/docs/SAFETY_PG_PDF'S/KIDS&TEACHERS/HowToSaveEnergyByRecycling.pdf

http://www.greenenergycouncil.com/recycle_2.htm

http://www.greenpressinitiative.org/documents/recycledfiberfactsheet-EPN.pdf