Recicleta este o întreprindere socială și oferă servicii de colectare hârtie, PET și doze de aluminiu pentru reciclare. Programul  a fost creat în 2009 de către ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă, care promovează atât grija pentru natură, cât și echitatea socială și dezvoltarea de proiecte care să se autosusțină financiar.  De aceea, transportul deșeurilor se face fără emisii poluante, cu cargo-triciclete, iar acestea sunt conduse de persoane din grupuri sociale vulnerabile cărora le oferim un loc de muncă stabil, legal.

Colectăm cantități mici de deșeuri (minim 25 kg, maxim 150 kg) de la firme și scări de bloc din zonele de nord, centru și de est ale Bucureștiului. Serviciul a fost special creat pentru transportul de cantități mici, o alternativă pentru depozitele specializate în colectare care pot ridica doar cantități mari de reciclabile (așa este viabil economic pentru acestea).

În primii 6 ani de activitate, am colectat pentru reciclare peste 290 de tone de deșeuri (în special hârtie) și am oferit locuri de muncă pentru 10 persoane din grupuri sociale vulnerabile.

Recicleta este un proiect recunoscut la nivel european – în 2013 am câștigat marele premiu, la secțiunea de mediu, în cadrul Social Innovation Tournament organizat de European Investment Bank Intitute. În plan național, am inspirat activitatea de reciclare hârtie dezvoltată de Primăria Alba-Iulia, aceasta adoptând transportul cu cargo-triciclete și folosirea lor de către persoane cu probleme sociale. Premii și recunoaștere Recicleta

 

Zona de colectare Recicleta.

Detalii despre înscrierea în programul Recicleta