ViitorPlus – asociaţia pentru deHarta Reciclariizvoltare durabilă, cu sprijinul companiei GDF SUEZ Energy România, a relansat Harta Reciclării Bucureşti şi Ploieşti şi a lansat Harta Reciclării Braşov, pe parcursul ultimelor 3 weekenduri ale lunii septembrie 2012. Scopul principal a fost acela de a aduce în atenţia publicului importanţa reciclării şi locurile în care se colectează selectiv diferite tipuri de deşeuri.

 

România colectează anual doar 1%[1] din deşeurile municipale în vederea reciclării acestora, în condiţiile în care ţinta ţărilor membre ale Uniunii Europene este de a recicla 50% din deşeurile municipale (care să includă cel puţin hârtia, metalul, plasticul şi sticla) până în 2020[2].

Timp de trei weekenduri consecutive, în perioada 15 - 30 septembrie, reprezentanţii ViitorPlus au poposit în municipiile Ploieşti, Braşov şi Bucureşti pentru a face cunoscută locuitorilor acestora Harta Reciclării - un instrument inovator şi util tuturor pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile. Harta Reciclării a atras atenţia mai multor persoane publice cunoscute, care au ales să-l susţină şi să-l promoveze,  precum: Călin Goia – de la Voltaj, Zoli Toth, Nicuşor Dan, Valeria van Groningen, Chinezu (Cristian China Birta) https://www.youtube.com/watch?v=zy8sZRyxQII .

În fiecare din cele 3 oraşe, evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile şi a luat forma unor activităţi informative şi ateliere creative, tombolă cu premii în valoare totală de 3.800 RON, jocuri cu materiale reciclabile în aer liber la cortul de promovare al Hărţii Reciclării. În Ploieşti activităţile s-au derulat în zona pietonală din Piaţa Victoriei, în Braşov au avut loc în Piaţa Sfatului, iar în Bucureşti în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR). În total, aproape 10.000 de persoane au participat sau au fost expuse mesajului Hărţii Reciclării.

“Căpăceala” a fost jocul cel mai apreciat de copii pentru că au construit şi au desenat cu dopuri de plastic colorate. Acestea au devenit pe rând cărămizile unor castele şi fortăreţe, s-au transformat în litere sau diferite plante şi animale, maşinuţe, roboţei.

Duminică, 30 septembrie, în Bucureşti, a avut loc şi o prezentare de modă inedită, cu haine din materiale reciclabile create de aproape 30 de elevi de şcoală generală, îndrumaţi de dna. profesoară Mariana Câmpeanu din cadrul cursului de design vestimentar marca Dona Kyros.

Atelierele creative au constat în transformarea unor deşeuri în obiecte utile, de exemplu: borcane şi sticle au devenit vaze, resturi de lemn au fost transformate în tablouri, resturi de hârtie au devenit portofele şi flori din hârtie, iar PET-urile au fost transformate în lampioane şi coşuleţe. Atelierele s-au desfăşurat cu sprijinul celor de la LukiCo, Refix şi a artistului plastic Preda Bita Marilena.

“Am intrat în legătură cu persoane care până acum nu înţelegeau de ce este nevoie de reciclare, dar am interacţionat şi cu persoane care colectau deja selectiv şi foloseau pubele stradale pentru hârtie, plastic, metal şi sticlă, dar care nu ştiau că există locuri în care pot lăsa pentru reciclare şi alte tipuri de deşeuri precum: becurile, uleiul uzat, textile, telefoane, acumulatori, lemn, anvelope, cartuşe, electrocasnice şi multe altele. Proiectul a luat amploare şi am început să primim cereri din partea oamenilor din alte oraşe pentru a extinde Harta Reciclării, ne-au trimis informaţii despre puncte noi de reciclare pentru a le adăuga pe hartă şi multe mesaje de felicitare şi încurajare.”, a declarat Lia Bolte, Coordonatorul proiectului Harta Reciclării.

 

“GDF SUEZ Energy România susţine şi anul acesta proiectul Harta Reciclării, protecţia mediului înconjurător fiind  o axa importanta de actiune a companiei. Există o nevoie reală de educare şi sensibilizare a publicului român privind colectarea selectivă dacă luăm în calcul statisticile din domeniu. Harta Reciclării este un instrument util, la îndemâna tuturor celor care doresc să recicleze diverse materiale şi nu cunosc punctele de colectare din proximitatea lor, un proiect unic de acest tip în România”, a declarat Eric Stab, Preşedinte Director General GDF SUEZ Energy România .

Un nou şir de evenimente pentru promovarea importanţei reciclării şi a utilizării Hărţii Reciclării urmează în perioada 12 – 28 octombrie, câte un weekend în fiecare din cele trei oraşe, dar de data aceasta evenimentele se vor desfăşura în unele din cele mai mari centre comerciale locale.

Harta Reciclării este un proiect recomandat de Realitatea.net.

Partenerii evenimentelor au fost: Dona Kyros, LukiCo, Refix, Intercom T&T, Centrul de resurse Apollo, Ziarul Oval, Codpress, Liviu Păsat.[1] Conform Eurostat – biroul de statistica al U.E., 2010, consultat la http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=STAT/12/48&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

[2] Conform “Waste Framework Directive”, mentionat in pagina 6 pe  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2011:0013:FIN:EN:PDF